English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

ΗΘΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΤΟ ΣΑΒΒΑ ΞΗΡΟ

Χίλια ευρώ αποζημίωση από το ελληνικό κράτος επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στον Σάββα Ξηρό για ηθική βλάβη έπειτα από προσφυγή του κρατούμενου στις φυλακές του Κορυδαλλού για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη».

Ο Σάββας Ξηρός προσέφυγε στο ΕΔΑΔ επικαλούμενος παραβίαση του άρθρου 3 (απαγόρευση των βασανιστηρίων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι δεδομένης της κατάστασης της υγείας του, η κράτησή του στις φυλακές «συνιστά απάνθρωπη και απαξιωτική μεταχείριση». Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι δεν του χορηγείται κατάλληλη και επαρκής ιατρική περίθαλψη.

Το ΕΔΑΔ έκρινε ομόφωνα αποδεκτή την προσφυγή για το άρθρο 3 της Σύμβασης, δέχθηκε με 4 ψήφους υπέρ και 3 κατά ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου και επιδίκασε (με 4 ψήφους υπέρ και 3 κατά) την καταβολή, από το ελληνικό κράτος, στον προσφυγόντα 1.000 ευρώ για ηθική βλάβη. Απέρριψε, τέλος, ομόφωνα κάθε άλλη απαίτησή του. (πηγή: εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» - 9/9/201Ο - http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=353378&ct=1&dt=09/09/2010#ixzz0zAHgoJDo)


Ο Σάββας Ξηρός, ήταν η αρχή του νήματος για την εξάρθρωση της «17ης Νοέμβρη», όταν τον Ιούνιο του 2002, έσκασε ή του έσκασαν μια βόμβα στα χέρια. Ίσως ποτέ να μην αναρωτήθηκε, αν χρησιμοποιήθηκε από κάποιους με αυτόν τον τρόπο. Ίσως να πιστεύει ότι τα 1000 €, τού τα χρωστούσε το σύστημα έτσι κι αλλιώς.

Σημειολογικά θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο Σάββας Ξηρός «κέρδισε» αυτή την δικαστική μάχη, όταν ο Χρυσοχοϊδης, επί υπουργίας του οποίου ξεκίνησε η εξάρθρωση της «17ης Νοέμβρη» γεγονός που το χαρακτήρισε επιτυχημένο, έπαψε να είναι υπουργός του Υπουργείου προστασίας του πολίτη.....


buzz it!

0 το είδαν αλλιώς...:


  © Blogger templates Psi by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP